Input:

Koledar poročanja: pravne podlage

6.4.2021, Vir: Verlag Dashöfer

Pravne podlage za poročanje v tabeli za tekoči mesec

Ker se letos številne stvari spreminjajo nepričakovano zaradi trenutnih razmer, je tudi pri pregledu obveznosti poročanja po mesecih (koledarju) tako. Inštitucije namreč med letom spreminjajo obveznosti. Tudi v letu 2021 pričakujemo kakšne spremembe pri obveznostih poročanja, zato na portalu objavljamo koledar za tekoči mesec.

Ker je v taki situaciji pomembno, da se pregledajo podlage za poročanje, v kateri so določeni tudi termini, smo pripravili spodnje tabele. Dosedaj smo pregledali podlage za obdobje januar-marec 2021.

Opis sprememb poročanja v marcu (podaljšanje v april) je dostopen tu.

Tabela:  Podlage za obveznosti za poročanje v mesecu januarju

 Obveznost za poročanje

Rok

Podlaga, vir

Odložitev FURS predizpolnjenega OPSV v sistem eDavki (velja za OPSVZ, OPSVL, OPSVK, OPSVD, OPSVP)

Zavezancem iz 353.a člena davčni organ predizpolnjen obračun prispevkov za socialno varnost vroči zavezancu za prispevke elektronsko prek portala eDavki najpozneje do 10. v mesecu za pretekli mesec.

353. člen ZDavP-2, 353.a člen ZDavP-2

Poročanje na FURS o izdanih računih iz vezane knjige računov za pretekli mesec

Zavezanec iz prejšnjega odstavka mora davčnemu organu prek elektronske povezave poslati podatke o računih, izdanih z uporabo vezane knjige računov, do desetega dne v mesecu, ki sledi mesecu, v katerem je bil račun izdan

11. člen ZDavPR

Plačilo akontacije davka od dohodkov pravnih oseb (DDPO)

Akontacija davka se plača v mesečnih obrokih, če znesek akontacije presega 400 eurov. Obroki akontacije dospejo v plačilo na zadnji dan obdobja, na katerega se nanašajo in morajo biti plačani v desetih dneh po dospelosti. Če je zadnji dan zakonsko predpisanega roka nedelja, državni praznik ali kak drug dan, ko se pri organu ne dela, se izteče rok za izpolnitev obveznosti s pretekom prvega naslednjega delovnika, če ni s tem zakonom ali z zakonom o obdavčenju določeno drugače.

45. člen ZDavP-2, 371. člen ZDavP-2

Plačilo predhodne akontacije in akontacije dohodnine od dohodka iz dejavnosti (DohDej)

Predhodna akontacija se plača v mesečnih obrokih, če znesek predhodne akontacije presega 400 eurov. Obroki predhodne akontacije dospejo v plačilo na zadnji dan obdobja, na katerega se nanašajo, in morajo biti plačani v desetih dneh po dospelosti. Če je zadnji dan zakonsko predpisanega roka nedelja, državni praznik ali kak drug dan, ko se pri organu ne dela, se izteče rok za izpolnitev obveznosti s pretekom prvega naslednjega delovnika, če ni s tem zakonom ali z zakonom o obdavčenju določeno drugače.

45. člen ZDavP-2, 298. člen ZDavP-2

Plačilo trimesečnega obroka akontacije davka od dohodkov pravnih oseb (DDPO) - zavezanci, ki imajo davčno leto enako koledarskemu

Akontacija davka se plača v trimesečnih obrokih, če znesek akontacije ne presega 400 eurov. Obroki akontacije dospejo v plačilo na zadnji dan obdobja, na katerega se nanašajo in morajo biti plačani v desetih dneh po dospelosti. Če je zadnji dan zakonsko predpisanega roka nedelja, državni praznik ali kak drug dan, ko se pri organu ne dela, se izteče rok za izpolnitev obveznosti s pretekom prvega naslednjega delovnika, če ni s tem zakonom ali z zakonom o obdavčenju določeno drugače.

45. člen ZDavP-2, 371. člen ZDavP-2


 Potrebujete pomoč?
Imate težavo z uporabo portala? Pišite nam.
Vaše sporočilo je bilo uspešno poslano.
Input:

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem brskanja po tej strani, brez spremembe pri nastavitvah vaših piškotkov, se strinjate z našimi pravili uporabe piškotkov.   V redu   Več o piškotkih