Input:

Napotitev delavcev v tujino - kako začeti?

23.8.2018, , Vir: Verlag Dashöfer

1.8 Napotitev delavcev v tujino – kako začeti?

Ana Strmšnik, mag. prav.

Prost pretok storitev omogoča podjetjem in samostojnim podjetnikom s sedežem v eni izmed držav članic EU, da svoje storitve ponujajo in opravljajo kjerkoli znotraj EU, ne da bi v tej državi morali ustanoviti družbo ali podružnico. Notranji trg EU tako predstavlja izjemno dinamično okolje za opravljanje čezmejnih storitev.

V primeru opravljanja storitev lahko podjetja za namene realizacije določenega posla v drugo državo članico EU napotijo svoje zaposlene, ne da bi morali zanje pridobiti delovno dovoljenje. Ker je opravljanje storitev na tej podlagi začasne narave, delavci ohranijo pogodbo o zaposlitvi v državi, kjer ima delodajalec svoj sedež (država napotitve), da pa ne prihaja do nepoštene konkurence med podjetij, pa je v času napotitve treba spoštovati določene pravice in pogoje za delo, ki veljajo v državi, kamor je delavec napoten (država gostiteljica).

Pri napotitvah prihaja do trka zakonodaje prava EU, zakonodaje države napotitve in zakonodaje države gostiteljice, zato so postopki napotitve pogosto zelo kompleksni in se od države do države razlikujejo. Zakonodaja EU določa minimalne pravice, ki jih mora delodajalec zagotoviti napotenim delavcem, nacionalne ureditve posameznih držav članic pa določajo postopke, ki jih je treba predhodno izvesti, da je napotitev zakonita.

Prispevek je namenjen podjetjem in posameznikom, ki se z napotitvami srečujejo prvič. Predstavljeni so ključni pojmi, zakonodaja EU, slovenska zakonodaja s področja čezmejnega opravljanja storitev in napotenih delavcev in osnovni napotki, kako postopati in kje iskati informacije za napotitev v posamezno državo članico.

Kdo lahko čezmejno opravlja storitve?

Na podlagi prostega pretoka storitev lahko začasno opravlja storitve v drugi državi članici EU vsako podjetje oziroma podjetnik posameznik, ki ima sedež v eni izmed držav članic EU.1 Prosti pretok storitev lahko podjetja uporabijo v primerih, ko želijo ohraniti glavnino poslovanja v svoji matični državi, v drugi pa storitve nuditi občasno in začasno. Začasna osnova je odvisna od rednosti, periodičnosti in kontinuitete, presoja pa se v vsakem primeru posebej. Primerno je tudi za podjetja, ki želijo predhodno preizkusiti tuj trg, preden nanj razširijo svoje poslovanje ali želijo zagotoviti storitev zgolj določeni osebi, ki prebiva v drugi državi članici EU.2 Da pa lahko podjetja


 Potrebujete pomoč?
Imate težavo z uporabo portala? Pišite nam.
Vaše sporočilo je bilo uspešno poslano.
Input:

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem brskanja po tej strani, brez spremembe pri nastavitvah vaših piškotkov, se strinjate z našimi pravili uporabe piškotkov.   V redu   Več o piškotkih