Input:

Službene poti in povračila potnih stroškov

26.8.2019, , Vir: Verlag Dashöfer

Vsebino celotne on-line klepetalnice v pdf obliki si lahko naložite tukaj.

Delavec je bil na službeni poti v Beogradu tri dni. Odšel je 1. 7. ob 4.00, prva nočitev je vključevala zajtrk, druga nočitev pa je bila brez zajtrka. Vrnil se je 3. 7. ob 22.00. Kako izračunati dnevnico? Kakšen bi bil izračun dnevnice, če delavec iz 2. 7. na 3. 7. ne bi prenočil?

Dnevnice lahko izračunate na dva načina (oba sta pravilna in v vašem primeru enaka): 1. 7. je odsoten več kot 14 ur in mu pripada cela dnevnica 32 EUR, 2. 7. je odsoten več kot 14 ur in mu pripada cela dnevnica 32 EUR, zmanjšana za 10 % zaradi zajtrka, torej 28,80 EUR, 3.7. je odsoten več kot 14 ur in mu pripada cela dnevnica 32 EUR; skupaj torej 92,80 EUR. Če se vrne 2. 7. ob 22.00, se znesek ustrezno zmanjša (za 3. 7. ne dobi dnevnice), torej 60,80 EUR.

V kolikem času se mora obračunati potni nalog in kdaj najkasneje izplačati stroški potnega naloga? Ali se lahko vsi stroški potnih nalogov izplačajo pri plači?

V zakonih in podzakonskih aktih ti roki niso predpisani, zato mora delodajalec v internih aktih določiti pravila obračuna in izplačila dnevnic. Lahko jih izplačate ob plači. Ker je treba potne stroške (prehrano, nočitev in prevoz) poročati na REK-1 obrazcih, je izplačilo pri plači tudi najlažje.

Ali je treba za prevoze s službenim vozilom izdajati kakršnekoli potne naloge? Če da, na katerih obrazcih?

Za opravljanje službenih poti s službenim vozilom je treba izdati potni nalog. Stroški vozila so upravičeni samo, če dokažemo, da se vozilo uporablja v službene namene. To storimo tako, da izdamo potni nalog in nanj (ali v prilogi naloga) vpisujemo relacije, ki jih opravimo s tem vozilom. V nasprotnem primeru se uporaba vozila šteje za uporabo vozila v privatne namene, za kar se po Zakonu o dohodnini obračunava boniteta. Obrazcev je v knjigarnah več vrst in vsi so pravilni. Izberite tistega, ki vam najbolj ustreza.

Zaposleni gre v sklopu ene poti v dve državi. Ali je treba naredili obračun za vsako državo posebej, glede na uro prehoda čez mejo, kljub temu da je višina dnevnice v obeh državah enaka?

Kadar gre zaposleni na službeno pot v več držav, višina dnevnic pa je enaka, ni treba narediti obračuna za vsako državo posebej.

Ali mora delavec k obračunu potnega naloga priložiti bančni izpisek, iz katerega je razvidno plačilo letalske karte?

Kot priloga k potnemu nalogu se priložijo


 Potrebujete pomoč?
Imate težavo z uporabo portala? Pišite nam.
Vaše sporočilo je bilo uspešno poslano.
Input:

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem brskanja po tej strani, brez spremembe pri nastavitvah vaših piškotkov, se strinjate z našimi pravili uporabe piškotkov.   V redu   Več o piškotkih